Enguany, en acostar-se el mes de juny, els animadors infantils hem rebut piles i piles de kbytes en correus electrònics suplicant una horeta lliure per a fer actuacions de final de curs. Pensareu que, com sempre, les escoles, les AMPAS, els esplais, els agrupaments… es desperten massa tard. Sortosament, o malaurada —no sé massa quina paraula de les dues triar— no sempre és així.

Potser es desperten tard, però sovint és per culpa dels baixos pressupostos de què disposen a qualsevol centre per a les activitats del curs de l’any. Tot s’ha de ben repartir, i s’ha de fer durar la bota (la bossa) fins acabar el téc (el curs) sense números vermells. Mans i mànigues. Miracles. Penes i treballs. La de Sant Quintí! I la feinada que es fa en l’anonimat més anònim. Allí sí que hi exerceixen educadors vocacionals i malabaristes monetaris. Sortosament ens truquen o ens mailegen perquè ténen confiança en el sector dels Animadors i perquè crec —amb tota la humilitat del món— que els qui som a l’AMAPEI, no només som bona gent, sinó que som professionals.

Malauradament, en el sector passen també coses imperdonables, com el fet que algú decideixi anul·lar una actuació a darrera hora per un motiu injustificat o poc clar. Sempre que m’han explicat algun d’aquests casos, em pica la curiositat per aclarir si hi havia motius seriosos per anul·lar-ho i m’agrada saber el nom del Grup/Animador per situar-lo a la llista negra. En la gran majoria d’ocasions, ens trobem amb uns protagonistes que acostumen a complir tres característiques: a) exerceixen en temporalitat estacional b) rebenten preus i c) no repetiran destí. Crec que, tot plegat, és la mostra més patent d’intrusisme, de nul·la professionalitat, d’amateurisme patillero. S’hauria de denunciar. Conec casos flagrants d’anulació d’un bolo… perquè: …se n’ha trobat un altre on paguen millor (¡!¿?!!!), o perquè se n’ha trobat un geogràficament més proper… Conec casos d’oblits reincidents en certs “professionals”… Conec casos de dobles o triples contractacions, allò que en dic “contractació obiqua” o, evidentment, hi ha tots els ingredients per considerar-la estafa.

Un dels mails que hem rebut a l’AMAPEI l’he seleccionat com el meu “correu de l’any”. Com que vull globalitzar el missatge —rebem força trucades telefòniques que ens comenten una història similar—, entendreu que obvii el nom del director, de l’escola i la localitat… com aquell que diu, els van deixar en calçotets! El missatge deia així:

Bon dia,
Sóc en …, director del CEIP … de …
La gent amb qui comptàvem per fer l’animació de la festa de fi de curs ens ha deixat penjats a darrera hora. La veritat és que ja ens està bé, perquè no ens satisfeia. Però ara ens trobem penjats i aquest dia gairebé tothom el té ocupat.
M’adreço a vosaltres per què si tinguéssiu aquest dia lliure i ens ho feu saber, segurament podríem arribar a algun acord.
Necessitem una activitat d’animació participativa: música, danses, jocs, etc durant 1 h. per tota l’escola (440 nanos Ed. Infantil i Primària), o dues sessions de 45 min, amb meitat i meitat, depèn.
Comptem amb un pressupost limitat, a parlar-ne, estem tan collats que us en aprofitareu, oi? je je, espero que no, però vaja, n’haurem de parlar.
Si vosaltres no podeu, però sabeu d’algú que ho podria fer, també us agrairem la informació.
He posat una espelma a Santa Rita, patrona dels impossibles, perquè això em surti bé, sou un dels últims cartutxos. Amb l’empresa que teníem tractes, segur que ja no en tindrem més, també és una oportuinitat per vosaltres, si la cosa anés bé, repetiriem…. a veure si posant-vos la mel a la boca… je je
Gràcies per endavant!!!
Espero amb delit notícies vostres.

…vaig contestar el seu correu…

Hola…
Gràcies, primer de tot, pel teu correu tan sincer. Em sap greu no poder-vos solucionar el problema, però aquest dia el tinc lligat i ben lligat. I encara que m’oferissis els euros que tens de pressupost, tinc compromisos que considero prioritaris i ineludibles.

Nosaltres, el col·lectiu d’animadors professionals, sempre diem que som seriosos. Jo posaria la mà al foc per defensar un company. De fet, l’AMAPEI no som cap empresa, sinó una mena de gremi on ens ajudem i col·laborem els uns amb els altres, sense comisions ni primes. Potser som molt idealistes, però intentem fer la feina ben feta. I tenim sort de poder parlar de tu a tu amb les escoles, els esplais, els agrupaments, les associacions de veïns i veïnes, els ajuntaments… per via directe, sense intermediaris. Ja comprovaràs —n’estic segur— que la gent de l’associació t’anirà contestant el mail. Correus com el teu no els rebem cada dia… tot i que val a dir que enguany rebem moltes demandes pel dia 20.
Haurà de ser en una altra ocasió.
Moltes gràcies, sort i Salut!

Em consta que molts companys van contestar el mail, i tinc la sensació que vam guanyar nova clientela. No cal que escrigui res més, oi?